Wednesday, September 24, 2008

Brian Jones..Founder member of The Rolling Stones

Lewis Brian Hopkin Jones (28 February 1942 – 3 July 1969) was a co-founding member, guitarist of the English rock group The Rolling Stones.
Jones was known for his use of multiple instruments, fashionable mod image, drug excesses, and his death at age 27 by drowning in his swimming pool.

Jones was born in the Park Nursing Home in Cheltenham, Gloucestershire, during World War II. Supposedly he suffered from asthma all his life. His middle-class parents, Lewis Blount Jones and Louisa Beatrice Jones were of Welsh descent. Brian had two sisters: Pamela, who was born on 3 October 1943 and who died on 14 October 1945 of leukaemia; and Barbara, born in 1946.
Jones left Cheltenham and moved to London where he became friends with fellow musicians Alexis Korner, future Manfred Mann singer Paul Jones, future Cream bassist Jack Bruce and others who made up the small London rhythm and blues scene that the Rolling Stones would soon come to dominate. He became a blues musician, for a brief time calling himself "Elmo Lewis," and Bill Wyman claimed he was one of the first guitarists in the UK to play slide guitar. In spring 1962, Jones and pianist Ian "Stu" Stewart joined forces, while later singer Mick Jagger was added into his band — who, with Jagger's childhood friend Keith Richards, met Jones when he and Paul Jones were playing Elmore James' "Dust My Broom" with Korner's band at The Ealing Club.

On his initiative, Jagger brought guitarist Richards to rehearsals; Richards then joined the band. Jones' and Stewart's acceptance of Richards and the Chuck Berry songs he wanted to play coincided with the departure of blues purists Geoff Bradford and Brian Knight, who had no tolerance for Chuck Berry. As Keith Richards tells it, Jones came up with the name "The Rollin' Stones" (later with the 'g') while on the phone with a venue owner.
The Stones had their first gig on 12 July 1962 in the Marquee Club in London with Jagger, Richards, Jones, Stewart, bass player Dick Taylor (later of The Pretty Things) and drummer Mick Avory (later of The Kinks)[10], though some sources say Tony Chapman.
The Rolling Stones former lead guitarist had died the week before on the night of July 2. He drowned in the pool at his home near Hartfield in Sussex, 50 miles southeast of London.

*****
Hari ini.. Sedang aku membelek-belek baju di Big Bundle, Bazaar Ramadhan Parit Raja, aku terjumpa baju 3 Quater 50/50 Brian Jones ni. Lantas mengambil langkah berjaga-jaga memastikan baju ini tidak dirampas oleh orang lain. Setelah memastikan keadaan selamat, aku mengeluarkan RM15 dari dalam wallet aku dan terus membayarnya kepada lelaki yang menjaga cashier di bundle tersebut.

Aku pulang dengan hati yang riak.


Bintang kecik - Bentuk badan aku sangat huduh sekali. Kepada gadis-gadis yang berminat untuk masuk meminang aku, di harap dapat melupakan hasrat tersebut. Sekian.

28 comments:

miss daimen said...

xdpt la sy meminang kamu ye jambi..

sedeynye hati..

lamaran cintaku ditolak si jambi darat..

uwaaaaa..

Si Jambi Darat said...

sy xmahu menghampakan kamu dengan kecacatan saya ni..
uwwaaaa...

man said...

The drug devil of stones!! HAHAHHA!!

sydnzm said...

CISSSSS tak guna
saje je kasi jeles!!!
baik kau jual kat aku je baju gambar pakcik sedara aku tu...
betul dia pakcik aku, nama betul dia syed osman samsul tapi pindah england tukar brian jones plak

ok ok mcm ni mlm ni kau sidai kat luar. baju bundle kena basuh dulu nanti kena kurap aaa....pastu kalau esok dah takde kat ampai jgn cari aku! wahahaha:p

aku bengang dgn mamat yg bunuh dia tu...rasa nak ludah! je mamat busuk ati yg penuh hasad dengki tu!!! wuwuwu pakcik ku oh pakcik ku

Luke Chadwick said...

hati2 dgn berat badan.
aku takut lg dua bln kau jual balik baju ni sbb ketat.
raya ni kawal pemakanan ye.


*cr aku klau dah ketat.aku up RM50

sydnzm said...

waaaaa....utk yg post kat atas ni. aku up rm60 endy!!!! n aku basuh baju kau sminggu n kemas bilik kau skali.amacam? demi pakcik ku....oh pakcik ku....

Si Jambi Darat said...

to man..
baru btol, SEX, DRUGS & ROCK&ROLL..hahaha

to sydnzm..
hehehe..xde nye aku nak sidai kat luar umah.aku seal elok2 kat umah aku..so kemungkinan besar x hilang..rare tu!hahaha.. perghh..up rm60? nanti aku pikirkan dulu.tawaran menarik tu..hahahaha

to luke chadwick..
bentuk badan aku mmg huduh..xleh kawal pemakanan la..sentiasa lapo..hahaha

siku lipat said...

bundle di rumah kamu itu banyak sungguh barangan yang hebat yer. naik jeles aku.

PopNina said...

macam tak ngam la..meh nina beli.. :)

Si Jambi Darat said...

siku lipat..
ala bundle2 semua best tp tengok nasib la dpt brg apa kat sana..hehehe

nina..
mmg xngam pun..ingat nak jual..brape brani letak? plg tinggi stakat ni org letak hara rm60..hehehe

paranoid of death said...

bro..aku rasa kurang sesuai ko pakai baju tu..apa kata ko jual ngan aku jek..hehehhe

Si Jambi Darat said...

mal..
brape brani letak harga?hahahaha...

Symphaty Fot Man The 9th said...

heheh..ACDC "BACK IN BLACK" original mau..? sesape nak aku tunjukkan kedainye..heheh..

Si Jambi Darat said...

man..
lu beli je..
nanti jual kat ebay..
hahahaha

Man The 9th beatles said...

not interested & masih tidak merasakan satu kerugian jika tidak memilikinya..eheheh..:)

Si Jambi Darat said...

uih..rugi beb kalo x beli..aku kalo ada duit aku beli je..hehehe
pastu leh jual semula..
hehehhe

PopNina said...

amboi untung berlipat lipat kali ganda ya.. 60.50?? ok?

.farah. said...

hoho encik boroi.

Si Jambi Darat said...

to nina..
biasa la..ni pelaburan namanya..hahaha

to farah..
hehehe..xpe la..sedap diusap!hahaha

miss daimen said...

amboi menggatal ye..
nk suh sape usap la tu perot die tu??

Anonymous said...

aku dapat agak ko telah menggunakan teknologi mengempiskan perut bila ko pakai baju ittew

Si Jambi Darat said...

miss daimen la usap!!hehehe

anonymous..
a'ah aku kempiskan perot.teknik yg berjaya la katakan..

muor76 said...

kain 50? 3 guarters? brian jones? rm15 jerk?
bertuah ko...
nasihat aku.. sekirenye keadaan tak mendesak.. jangan dijual baju itu.. kalo ko tolak.. ko akan menyesal seumor hidup ko... kalo dah tak boleh pakai ko framekan... wat kenangan... memang kengkadang akan dpt brg best dr big bundle nih.. aku pernah dapat jaket big E rm20, wrangler kepale kain rm15 jersey canter rm3, pink floyd rm 5..

Si Jambi Darat said...

tu la pasal..
mmg aku xnak jual pun..
nak simpan elok2..

harap2 org2 di big bundle masih xtau pasal barang2 rare ni..
hahaha..
yang untung kita la..
hehehe

bertuah gak ko ni.

surkezz said...

Cantik baju.. Big bundle tu band dia kenal je letak mahal. Biasa la kedai dh ala2 francais..

Si Jambi Darat said...

tu la pasal..
tp xpe..yang untung adalah collector..hehe

ezral Sya said...

ada this one movie pasal dia dengan stones : STONED . layan gile sediiihhh masa scene dia mati ): gerpren dia hot ohhh hahaha tapi filem tu agak R rated la

Si Jambi Darat said...

owh..is it true?
i've to check out my self for that movie!!
gile rare!
hhehehe...