Thursday, September 4, 2008

Perarakan "PERKAUMAN" mahasiswa..

Perarakan membantah CADANGAN membuka kemasukan UiTM kepada bukan bumiputera.

* Perarakan bermula dari Dataran Shah Alam menuju ke Bangunan SUK

* Laungan selamatkan UiTM oleh mahasiswa

* YDP MPP, Luqmannulhakim berbincang dengan pegawai polis

* Sebahagian pelajar UiTM memegang sepanduk dalam perarakan protes

* Barisan MPP mengetuai perarakan

* Memorandum bantahan diserahkan kepada Pegawai Akhbar Menteri Besar

Bintang kecik - RACIST PEOPLE SUCKS!


28 comments:

sayahanyamemberipandangansertapendapatsendiri said...

bukaklah minda wahai mahasiswa..
sedarlah kalian hidup di negara demokrasi..
negara yg terdiri pelbagai kaum dan bangsa..
10% bukanlah nilai yg memberi impak negatif..
malah bagi aku kalian mesti akan lebih semangat untuk bersaing dan memajukan diri masing2..
ni bru nk tmbh 10% non-bumiputera..
belom lg minx tambah foreigner kat uitm tu..
bangkitlah..
bukak minda dan fikiran anda seluasnya..

Si Jambi Darat said...

mahasiswa di UiTM penakut sebenarnya..Cuba di universiti lain.rilek je..siap ada foreigner lagi.xde hal la..takut bersaing pe?hehehe..

fallen angel said...

kecoh budak uitm.. memalukan je.. entah2 tau ke tak tau apa depa buat ni.. kena paksa pi.. bangang!! pikir la panjang sket.. bacul la..

Si Jambi Darat said...

betul tu fallen angel..aku rasa yang follow pi berarak ni semua nak ponteng kelas kot..termasuk la YDP MPP skali..hahahaha.padahal xtau pape pun..sengal la dak2 UiTM yg gi berarak ni..

penglipurlara said...

bukan salah mereka kawan..jangan kau judge diorg nih racists..kadang2 kau terlamapu emosi,tajuk kau sangat provokasi..secare jujurnye aku cadangkan kau hidup ditempat dimana majoriti melayu dan cube kau selami care kehidupan diorg..kau akan lihat betape ketinggalannye kaum melayu nih kalau nak dibandingkan dengan kaum lain..mereka bukan rasicsts tapi bagi aku mempertahankan hak..memang negara ini demokrasi..bukan penakut,universiti lain ade diorg pye vision and uitm ade vision..bukan universiti untuk melayu..tapi untuk bumiputera..apelah salahnya hanya satu universiti ini diberi khas untuk bumiputera ini yang sanggup memberi kerakyatan pada bangsa2 lain sedikit masa dahulu..mungkin kau terlalu hardcore yang menyebabkan kau menghakimi mereka dengan cepat sebagai rasis..adakah ini yang kau dapat dari musik yg bg aku cukup menarik buat halwa telinga ku ini..takut bersaing pe? hurm mereka sudah cukup bersaing selama ini..


p/s:cubalah kawan duduk kat area kelantan ,terengganu which ade melayu yang still kat sane xde cc,mundur sume..adakah anda rase anda still hardcore..hehe..kau mahukan attention sebenarnye

Si Jambi Darat said...

saudara penglipur lara..
aku bukan mahukan attention tetapi ini pendapat aku.salah ke aku memberi pendapat aku?
masih x cukup ke dengan hak melayu yang org melayu dapat?org melayu di manjakan dan aku rasa org melayu semua suka dimanjakan.sebab tu mereka goyah bila CADANGAN nak buka UiTM 10% kepada non bumi.aku bukan nak menjatuhkan kaum aku sendiri.tetapi nak ingatkan bangun la semua org melayu.jgn manja sgt..semua nak kena bagi hak ke?
yee,aku sendiri tinggal kat circle melayu.mmh aku nampak yang miskin semua ramai melayu.tp ko pun tau kan,ada anak miskin melayu yang berjaya?yang boleh suport famili dia.yang berjaya mengubah kedudukan ekonimi keluarga dia?sebab apa?sebab dia belajar dan berdiri yakin untuk diri sendiri.
xde cc kat kampung itu masalah ke?kesian..kerajaan kan ada bg pinjaman untk bumiputera (ni hak yang org melayu suke).so buka la cc.pada aku tu bukan masalah..pokok pangkal nya org melayu kena la sedar..

bintang kecik - tolong jgn berfikiran sempit.aku rasa ko yang mahukan attention.. AKU BUKAN HARDCORE.

Si Jambi Darat said...

sorry..aku khususkan kat "orang melayu" lak..hehehe

akutakbiasa said...

walauapepun pendapat kalian sy tetap xbersetuju..lalalala..setiap org ade pendapat masing2..tp bg sy ape slhnye klu kte lakukan sedikit perubahan..xknla nk berada di takuk yg lama..sy pon org melayu jugak..bg sy klu ade kaum lain pesaingan tu lebih bertambah hebat..org melayu sume berlumba-lumba nk jd yg terbaik..kte xbley nk slhkn kaum sbnrnye..tgk pd diri sendiri..amik benda ni in positive side la..kepada penglipur lara..sy xrs blogger nk tarik perhatian org suh bc blog die..hardcore atau tidak xde kena mengena dlm isu ni..bla..bla..bla..

Si Jambi Darat said...

Salam akutakbiasa..
sy sgt bersetuju dengan pendapat anda..Kita baru menyambut kemerdekaan yang ke-51 tetapi minda sesetengah manusia di sini masih tak berubah..
susah juga kalau asik nak bersama "melayu" je..mmg tak berkembang.non bumi n bumiputera adalah makhluk allah (manusia). tak boleh kan sesama manusia belajar bersama-sama?

apek terror said...

peglipurlara lu kat ricecooker pun ade kan...gua perhati je lu nie...

bagi aku dieorg jadi black sheep la,mustahil la demonstrasi x de fru datang,polis,bomba siram air,tgk bukan sikit2 manusia baju hitam tu...macam dh susun je,tgk kat pj dulu org demo belum sampai polis dah buat kubu kan endy....

si jambi darat hanye menulis ape tajuk pun x kisah for e.g "tajuk ida nerina beraksi ranjang" amacam??

*weh pinjaman kerajaan buat beli kereta sape punye kerja?

Man the 9th said...

ape la...malu aku..aku rase ini perarakan racism yg terbesar pd era ini...darah sama warna..tinggal di atas tanah yang sama..tapi masih ada yang tak sedar..lepas tu yang terlibat adalah golongan yang muda..jangan sempitkan fikiran dengan propaganda tolol yang memecah belah keharmonian hidup manusia..kita semua sama...ingat tu

Si Jambi Darat said...

betul tu apek terror..
kalo dulu hishamudin ckp nak buka kemasukan mrsm utk non bumi..semua setuju..
kalo dulu hishamudin ckp nak buka kemasukan matrikulasi utk non bumi..semua setuju..
kalo dulu hishamudin ckp nak turunkan kuota biasiswa JPA utk bumiputera..semua setuju..
ni baru je CADANGAN..dah kena hentam..
jangan menilai satu topik tu berdasarkan parti politik..semua parti politik sama je..corrupt!
pelik gak bila perarakan mahasiswa tu xkena ruch dgn fru,polis etc..hmm..

Si Jambi Darat said...

yup..btol tu man.
perarakan ricism yg direstui kot..
bahye la..
tinggal di muni yg sama tp masih lagi kolot..
nae mesti nak pecah belahkan sesama manusia?
aduyai..

Si Jambi Darat said...

*pembetulan..RACISM

preciousdiamond said...

jambi darat byk betol spelling error..
jangkit sammy vellu ke??
hahaha..

Si Jambi Darat said...

auww..malunye i!

mukhriz latif said...

hah ..goyang la tuh

Anonymous said...

Assalamualaikum...
maaf ingin saya menambah sedikit walaupun saya bebelah mana2 pihak.
1.perarakan ini bermotifkan politik SUCK!!!!.
2.apapon sekiranya uitm dibuka kepada bangsa asing.....aku amat tak setuju...kalian lihat di sekeling kalian siapa yang maju adakah bangsa2 kita, ekonomi c...sebenarnya melayu sudah tiada apa2 lagi...tanah habis da jual kepada bangsa2 lain...
ini bukan perkauman ini untuk melayu..
pecaya la setiap bangsa akan mengagung2kan bangsa sendiri...
aku tak bencikan bangsa asing tapi...
kita lihat sendiri singapura ape da jadi habis melayu..
aku tak nak anak2 kita nati menjadi hamba2 kepada bangsa2 lain..

Anonymous said...

salam...
melayu dengan melayu pun tak dapat nak bersatu..lihat la diri anda sendiri mengkritik bangsa sendiri..macamana kita ingin bersatu dengan kaum2 lain...
itu hak mereka untuk mempertahan tempat mereka..kenapa pula kita yang melayu ni yang tak berada disitu dan megkritik pula sedar la sedikit...
aku rasis dengan bangsa asing ni ...tpi kalau dilihat sejarah sebelum merdeka atuk moyang kita amat tersiksa dengan perangai2 kominis2 cina ni...paling busuk pon lau anda tidak paham sejarah lihat lacerita paloh...sekian
maaf aku bukan rasis tapi benci kepada bangsa yang menhina bangsa sendir fuck off....

Si Jambi Darat said...

salam..
ni point2 aku pula..
kepada anonymous 1:
* yup,perarakan bermotifkan politik mmg sucks!
* bangsa melayu tak maju.kenapa nak salahkan bangsa lain pula? salah bangsa lain ke? kenapa kita xnak bangun majukan diri kita? aku lihat ramai gak melayu yang maju..buka minda anda.
kepada anonymous 2:
* "aku rasis dengan bangsa asing ni .." tapi last2 ckp "maaf aku bukan rasis tapi benci kepada bangsa yang menhina bangsa sendir fuck off..". So apa fahaman kamu? Rasis? Itu masalah kamu yg terbesar.sebab itu kamu tidak dpt menerima pandangan org lain. jika diri di tanam dengan sifat rasis mmg x guna melihat pandangan org lain.
* jgn sempitkan minda anda. aku bukan menghina bangsa aku sendiri tetapi lebih kepada teguran. sampai bila bangsa melayu xnak sedar? manja sgt? aku melayu tp aku malu tgk bangsa aku sendiri. ko pun nampak kan apa yg berlaku sekeliling ko?jgn sempitkan pemikiran ko.
* pasal komunis pula, ko xtau sejarah ke? semua komunis cina? ehh..ko xpatut wat tuduhan melulu camtu.ko sekali lagi ditipu media. Rashid Maiden tu cina ke? Shamsiah Fakeh tu cina ke?Suriani abdullah tu cina ke?hmm..

....xx said...

Benci yg kau semai, takkan luka bederai, bawakan nanah hitam, yg takkan berdamai...

kekeke, ini tajuk lagu Konspirasi dr Plague of Happiness. Apa2 pun, memang betol cakap tuan punya blog yg sering dipantau2 ini q^_^p ,tak perlu racist sangat lah, kalau dah suma bangsa nak masok Uitm pun, apa salahnya, tempat lain biasa je.

Apalah~ Hidup si Jambi darat!

RinG said...

ade melayu nk maju bersama bangsa lain.. ade yg nak maju dengan sendiri.. ape sbnrnya maju tu? maju mcm mane sbnrnya yg orang melayu ni nak? sifat melayu sendiri yg x unite, jgn harap nak maju.. sume nk kondem diri sendiri, jgn harap nk membangun bersam bangsa sendiri mahupun bangsa lain... selagi tak unite, racist, xracist, jgn harap

pipiyapong said...

endy, nanti gua kaya gua angkat uitm tiga. Gua bagi lu satu..

fallen angel said...

apa pun tulisan kt sini, bagi aku ko mmg berakal,berisi dan bijak. bagus jambi.aku sokong tulisan kamu.

Si Jambi Darat said...

To ukie..
*yup..kita hidup di Malaysia ni ada berbilang kaum. dlm iklan di tv semua ckp unite lah,bangga dok malaysia yg aman berbilang kaum la..tp dlm hal ni kita leh tgk mana silap nye..hmm.pelik la tgk mentaliti manusia..

To ring..
*aku x nampak sgt apa point yang cuba ko sampaikan..hehehe!adakah ko maksudkan unite sesama bangsa?or bangsa lain.aku percaya dengan unity.so what the problem dgn UiTM student ni?Unity?duhhhh...

To pipi..
*kalo ko kaya,aku xnak UiTM la..nanti rosak semua student aku ajor..hahaha!bagi aku cash money je..pandai2 la aku wat dgn duit tu..hahahaha! roti planta gua mana?

To fallen angel..
*thanx for your kind word..hehehe.aku cuma bagi pendapat dlm minda aku je..hehehe!kembang setaman aku dah ni..hahahaha!

Rajuna said...

sepatutnya kita belajar dari kejayaan kaum2 lain. ambil contoh dan kesempatan. bukan terus melihat kaum lain sebagai seteru.kalau macam gini sampai bila pun tak maju.

fikiran tu cuba dibuka sikit.

tak gitu endy jambi darat?
keh keh keh

Si Jambi Darat said...

yup..btol tu rajuna..
itu point yg cuba aku sampaikan..
kesian aku tgk student2 UiTM yg sempit akal berarak tu..hmmm..

bintak kecik - ciss..identiti aku terbongkar gak!!hahaha

preciousdiamond said...

betul tu..sy pon sokong jugak..mmg sepatutnye kna bukak ckit minda tu..sampai bile org melayu kte asyik nk berada dlm kelompok sendiri je..kte org melayu pon nk maju jugak..kepada budak UiTM yg join berarak tu.korg xde keje ke..pandai cr alasan nk ponteng kelas g berarak eh..amboi..amboi..amboi..hahahahaha..

mn x terbongkar klu sibok promote kat ms dgn fs je psl blog awk ni..plus awk kn glamer si jambi darat..x gitu??