Tuesday, March 24, 2009

Aktiviti malam hari Jumaat dan Sabtu..

Bukan merempit. Tapi berniaga. Mencari rezeki yang halal. Setelah 3 minggu aku, kekasih hati dan seorang rakan; Mat tidak berniaga, pada hari Jumaat dan Sabtu yang lalu kami mengambil keputusan untuk berniaga. Seperti biasa, kami menjual barang-barang terpakai. Baju, beg, buku, CD, kaset, kasut dan banyak lagi. Masih ada manusia bahlol yang memandang hina kepada barangan-barangan terpakai ni. Sebagai contoh, ada satu kapel muda ni. Yang balak tengah tengok-tengok beg. Dia tunjuk kat awek dia satu beg ni.
"U, beg ni cantik la" kata si balak.
"Eii, tak branded la beg tu. Dah la orang lain pernah pakai." kata si awek.
Eii, bodoh sungguh awek tu. Kalau nak cari barang branded kenapa datang pasar karat tu? Pergi la butik-butik kat pasaraya besar tu. Agak bodoh dan bahlol juga perempuan tu (kenyataan ini tidak berbaur sexist ye!). Aku panas hati la dengar. Kebetulan ada beg Seed yang aku jual murah. Aku paksa la si balak tu beli. Alhamdulillah, si balak ni memahami. Dapat aku RM15. Hehe..
Kadang-kadang aku pelik dengan manusia-manusia macam ni. Apa, hina sangat ke barangan terpakai? Kalau korang pandai pilih, dapat la yang branded dan original. Malah lebih berkualiti dari barangan cap ayam yang melambak jual kat kedai-kedai di pasaraya besar (baca: Crossover/Damage). Dalam keadaan gawat macam ni, elok la spend duit tu kat barang-barang camni. Branded dan murah. Contohnya kalau beli baju bundle. Kalau geli sangat, balik rumah rendam dengan air panas ke, cuci 8 kali ke sampai bersih. Kan senang! Boleh bergaya juga kan? Jangan jadi bodoh dan bahlol. Aku respek dekat makcik dan pakcik yang aku rasa berada juga. Dorang beli barang-barang terpakai kat tempat aku. Siap puji-puji lagi barangan yang kami jual. Tak macam sesetengah orang muda ni. Berlagak je lebih. YUPPIES!!
Hasil jualan kami pada kedua-dua hari tu memang lumayan. Boleh la kalau nak makan ikan siakap 3 rasa, kailan ikan masin, tom yam campur untuk 8 org makan. Amacam? Ada berani?
*****
Macam biasa la. Sepanjang minggu lepas aku banyak melabur wang aku kat bundle-bundle sekitar Parit Raja, Batu Pahat dan juga Johor Bahru. Ni la dia hasil-hasil dari selaman aku dan kekasih hati sepanjang minggu lepas. Hehe..
  • Keith Haring t-shirt
  • Andy Warhol t-shirt
  • Super Lovers t-shirt
  • Nickleback t-shirt
  • Sheryl Crow t-shirt
  • Husking Bee t-shirt
  • Squeeze t-shirt
  • Snail Ramp t-shirt
  • Joe Strummer t-shirt
  • Rock in Japan Fest 2004 t-shirt
  • OC Supertones hoodie
  • Keith Haring hoodie
  • Jean-Michel Basquiat hoodie
  • 45 RPM hoodie
  • Hysteric Glamour hoodie
  • The Clash hoodie
  • Members Only jacket
Hasil minggu ni sangat meriah. Camne minggu depan plak ye?

23 comments:

JImbo said...

brg ko ni macam dah tak muat rumah ni..... tiram banyak kedai kosong. sewa murah.

podshop said...

bnyk gila bju ko dpt ek..hehe...
tgn puaka ke pe...
hahahaha

matakucing said...

haha syok eh tgk org niaga..mcm2 ragam..dari yang appreciate hingga yang bahlol..aku nak gak tengok ko hahaha tp jauh la..nnt aku turun jb aku sound

ADAHKODAH said...

betul tu,aku sokong ko..kadang nak carik barang baik tak semestinye nak kene gi aeon tebrau city kan..
pandai carik cfm dapat yang terbaik..aku gile handbags beb..lokasi pasar ni kat ne?pasar tiram ke?sebelah orang jual cendol tu?hehehee..jawab endy

muor76 said...

bese ler.. org.. ade yg tau menilai... ade yg tak.. ade yg berlagak dan ade yg tak...

tapi kalo yang pengor dan kenyor dan pengok cam awek tu.. memang nak kene maki ler... heheheheh

eh byk barang bagus.. metallica takderrrr? hehhehe

.miss daimen. said...

ntah rilek je dapat ZARA (2 helai), BARBARA KRUGER (4 helai), ANDY WARHOL (design rare ok!)..byk r brg2 branded aku dapat kat bundle..cume xupload je..hehehe..mcm riak plak tp betol la kan encik jambi?bukan pirate ok tp original cume dh terpakai je..klu nak pki branded and belum pakai lg g butik la..ape point ko dtg pasar karat ni..lg 1 nak kutuk slow2 xpyh nak sound kuat2 mcm ko bagus sgt..ape plak aku emosi ni..hahahaha..

Si Jambi Darat said...

Jimbo - hehe..modal xde lagi la bro.jadi peniaga kecil2an je la..hehe

Podshop - Biasa la..tgn ni dah jampi.kena baca doa sebelum masuk kedai bundle..hehe

Matakucing - btol tu.kdg2 skt hati..tp kita cari rezeki tahan je la..hehe..kalo ko nak dtg jb sound la..leh lepak2..

odah - handbag?aku haritu baru tolak 2 handbag..murh2 je beb.lokasinya kat legaran segget.kat blakang CIMB bandar yg besaar tu.ada car park..aku niaga jumaat n sabtu je..

muor76 - btol ckp ko.elak kena maki je ngan aku.tp aku maki dlm hati je..yg balak dia ok.tp pmpuan tu mcm bagus sgt! baju metalica ada tp ko tgk la dulu eh..hehe

miss daimen - cheh..berlagak eh awak!siap la awak..kita cari baju banyak2 nanti baru tau!hehe..btol gak tu..ingat padini ada bukak butik ke kat pasar karat tu..bodo btol pompuan tu! eh..emosi gak la..hehe

buyot said...

wahhhh!
padan la aku balik bp nyelam takde brg..
ko rupenye yg kebas..
the clash tu saiz ape?
heeeeeeeee

paranoid of death said...

kekeke..aku suka tengok ko niaga bro..pedulik apa orang nak kata..bukannya diaorang yg kasi makan dan blajar study ko bro..truskan usaha murni ko tu..aku sokong hang.. bila mau gi menyelam kat Penang plak bro..hehehhe

AiYa said...

bro, aku mencari aliph shoe size 9/10, kalau ada jumpa bg rembatan dulu utk aku ya. :)

Si Jambi Darat said...

buyot - hehehe..bp xde barang la..banyak aku dpt kat JB.the clash saiz M..saiz aku sendiri.hehehe

azmal - btol tu..hina sgt ke jual barang2 2nd ni?aduhai..penyol btol..hehe.mmg plan nak g penang.tp sen tarak..hehe

aiya - beres..kalo ada aku bgtau k..

buyot said...

yeke takde?
hehehehe..
takpe2, takde rejeki aku kali ni..

Si Jambi Darat said...

buyot- ntah..mungkin bukan rezeki aku kot kat BP..hehe

AiYa said...

eh lupa. aku nk let go Polaroid. broke la bro. kasik jaja sket bley

Si Jambi Darat said...

Aiya - brape nak jual? ko email detail (pic/info/harga) kat: fendy13@gmail.com

.miss daimen. said...

penyol tu ape?

Si Jambi Darat said...

miss daimen - penyol tu mcm bodoh..hehe

Rajuna said...

gua godeh bundle parit raja batu pahat suma
tapi tak dapat barang macam endi. gua memang saspek endi ada 'orang dalam' nih...

haha

Si Jambi Darat said...

rajuna - siot je.mana ada..rezeki la beb!kat pt raja barang x bek sgt..hehe

Qarmadharma said...

hysteric lg. hampeh

Si Jambi Darat said...

Qarma - hehe... bro, apa stuff menarik?nak tgk..hehe

Rambo said...

bundle? ewwwwww!
ha ha ha

Si Jambi Darat said...

hahaha..mcm gampang!